„Nem születtünk szülőnek” - SZÜLŐI FÓRUM az óvodában

Varga Domokos könyvének címét kölcsönözve szeretném néhány gondolatomat megosztani a kedves olvasókkal.

Indításként néhány sor Varga Domokos könyvéből:

„Egyikünk sem született szülőnek, s később sem igen tanultuk ezt a mesterséget. Csak úgy belejöttünk valahogy – már aki belejött – az anyaságba-apaságba.”

Intézményvezetőként és óvodapedagógusként a szülők megsegítését, támogatását és tájékoztatását igen fontosnak tartom, munkám során. Ebből adódóan úgy gondoltam, hogy az óvodába járó gyermekek szülei nyitottak és érdeklődőek már az óvodában is egy SZÜLŐI FÓRUM szervezésére, beindítására, ahol előadók, szakemberek segítségével kéthavonta/ félévente egy-egy fontos témát megjelölve, az óvoda falain belül megbeszélhetünk, megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat, aggodalmainkat, véleményeinket gyermekeink nevelésével kapcsolatban.

A Szülői Fórum első témájának keresésekor először az egészséges életmódon belül az egészséges táplálkozással kapcsolatos fontos és lényeges információk kerültek figyelmem középpontjába. A témát tehát maga az élet adta, hiszen a közétkeztetés, így az óvodai közétkeztetés is átalakulóban van. Úgy éreztem, úgy gondoltam, hogy érdekes és fontos ez a téma az óvodáskorú gyermekek szülei számára. Felkerestem Kovács Jánosnét a Központi Konyha intézményvezetőjét, segítségét és tájékoztatását kértem egy előadás erejéig az új közétkeztetési rendeletről a szülők számára.

Második előadóként Eipel Ilona pszichológust kértem fel a Szülői Fórumon egy előadás tartására. Előadásának a „Testi és lelki fejlődés a magzati élettől az óvodáskor végéig” címet adta.

Utolsó témaként, amely azon a héten a legkiemeltebb téma volt az óvodában is, szülői nyilatkozatot is hallhattunk a TV2 híradójában az óvodában „állítólag” történtekről, több kommunikációs csatorna is foglalkozott a KISKUNLACHÁZI ivóvíz minőségéről, ezért felkértem Szülői Fórumon megjelent   Dr. Répás József Polgármester urat, hogy tájékoztassa a kedves szülőket településünk jelenlegi ivóvíz helyzetéről az ivóvízminőségéről.

Lelkesen és átgondolva a tájékoztatás minden színterét kihasználva (minden épületünkben faliújságokon kifüggesztett plakátokon, papíralapú meghívó formájában minden gyermek hazavitte a szórólapot, óvodánk honlapján és facebook oldalán, valamint a saját facebook oldalamon) tájékoztattam, adtam hírül a SZÜLŐI FÓRUM időpontját és témáit.

szülő

Mégis, 2016. február 29-én 17 órakor hét érdeklődő szülő jelent meg a rendezvényen. (Intézményünkbe közel 320 gyermek jár.)

Nem kívánom kommentálni a dolgot, de ez a szülői hozzáállás megdöbbentett engem is, ahogy vendégeimet is. Sajnálom, és én éreztem kellemetlenül magam és elnézést kell kérnem itt az újság hasábjain is az előadóktól, hogy összesen csak 19 embert (hét szülő, tizenegy óvodapedagógus és egy logopédus kollégát) érdekelt e három most is úgy gondolom, hogy igen fontos téma.

Mégis sikeresen zárult az első SZÜLŐI FÓRUM óvodánkban, mert a témaválasztások, a jelenlévők érdeklődése az ivóvíz és a gyermekek táplálkozásával kapcsolatban beindított egy olyan tartalmas beszélgetést az előadók és a megjelent szülők és óvodapedagógusok között, ami együtt gondolkodásra és együttműködésre ösztönző.  A feltett kérdések, javaslatok, ötletek és tapasztalatok megfogalmazása és megosztása egymás közt, valamint a két téma átbeszélése, időben úgy elhúzódott, hogy pszichológus előadónk javaslatára az ő előadását egy másik időpontra tettük át. (valószínűleg április hónapban lesz, pontos időpontot jelezni fogom kommunikációs csatornáinkon)

Még egyszer az előadás témája: Testi és lelki fejlődés a magzati élettől az óvodáskor végéig

Fontosnak tartom e témát is.

A szülőség a gyerek fogantatásától az életünk, az életük végéig tart, addig – bár nagyon különböző módon, de – mindig szükségünk van egymásra, támaszkodunk egymásra, kiegészítjük, segítjük egymást.

Mindenki a legjobb szülő szeretne lenni, de valójában soha nem tanulta, hogy mit kell tenni, nem tudja, hogy a gyerekének mire van a leginkább szüksége, a gyereke milyen fejlődési fázisban van, milyen problémák foglalkoztatják és erre milyen lehetséges válaszok vannak. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a segítő szándék nem egyenlő a hatékony, és helyes segítséggel. A mai szülőnek, segíteni kell a gyerekének olyan dolgokra is megtalálni a választ, ami az Ő gyerekkorában, fiatal korában még nem létezett, nem ismeri a lehetséges mintákat, nincs generációs örökség a megoldásra.

Szeretném, ha minél több szülő látná, tudná, hogy a gyereke minden cselekedetének megvan a mozgatórugója, a gyerek minden életkorban a saját gondolatai és céljai szerint cselekszik, szülőknek sokszor furcsán, de a saját szempontjaik szerint konzekvensen. Tudjuk, hogy nagy figyelmet kell fordítani a csecsemőkre, a kisgyerekekre, de tudnunk kell, hogy ugyanilyen figyelemre van akkor is szükségük, amikor kisiskolások, amikor elkezdenek serdülni, s amikor elérik a fiatal felnőttkort.

A szülő lehet a biztos háttér a gyereknek a kortárs csoporttal való viszonyban, a világ nehézségeinek kezelésében az önállóság kifejlődésében, a saját céljaik kitűzésében és megvalósításában.

Szeretettel várok mindenkit az áprilisi Szülői Fórumunkra!

 

Orosné Dávid Ildikó
Intézményvezető