Őszi kirándulásunk Kecskemétre

2104. november 12-én közös kirándulásra indultunk a „B” épület Kiskacsa csoport és a Pillangó csoport gyermekeivel. 
Olyan helyre szerettük volna elvinni az apróságokat, mely nincs túl nagy távolságra és a látottak, tapasztaltak maradandó élményt nyújtanak számukra. Így esett a választásunk Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeum és műhely helyszínére és tartalmas programjaira.
 
Egy órás buszozás nem fárasztó a gyermekek számára. Az utazás élménye már önmagában is mosolyt varázsolt az arcocskákra. Közös beszélgetések és a szülők által elcsomagolt finomságok (reggeli, ebéd, nassolnivalók) elfogyasztása közben észre sem vették az ovisok, hogy már milyen rég óta egyhelyben kell ülniük. Az uticélunk első állomása a Szórakaténusz Játékmúzeum volt, ahol  állandó és időszaki kiállításon különböző korok játékaival (csattogó-lepke, porcelán babák, hintaló, kirakós játékok,…..)  ismerkedhetünk meg a hatalmas méretű üvegfalak mögé nézve. Kipróbálhattuk a kézzel faragott óriási hintalovat, a felhúzható lenkerekes motort. A játékok kultúráját és értékrendjét a játékok „beszédesen” megmutatták nekünk. Ovisaink megtudták azt is, hogy a játékkészítés nem csak a gyermekek életében játszottak, játszanak fontos szerepet, hanem a felnőttekében is.
A múzeum rendszeresen szervez a gyermekek számára előadásokat és foglalkozásokat, ahol interaktívan, beszélgetve, kézműveskedve ismerhetik meg a kicsik és nagyok egyaránt a játékok varázslatos világát. A mi számunkra agyagfoglalkozást vezetettek le. Az agyagból nyomatos és saját jellel ellátott érmét, majd egy aprócska sündisznócskát készíthetett minden ügyes kezecske, majd a foglalkozás befejeztével az alkotásokat becsomagolva elhozhattuk haza. A kézműveskedést követően jöhetett a mozgás örömének kielégítése népi zenére. Egyszerű lépéseket, szökkenéseket utánozva táncolhattak kicsik és nagyok egyaránt. Olyan varázslatos volt ez a program is, hogy még az a gyermek is táncra perdült, aki kicsit „lustább”, kicsit félszegebb.
 
Miután elfogyasztottuk az ebédünket, ismét utaztunk egy keveset, hogy a Planetárium csillagos égbolt színházába, ahol nappal és zuhogó esőben is a kupolára tudják varázsolni a csillagos égboltot! Élőszavas műsorral, interaktív előadásban rugalmasan alkalmazkodott az előadó az óvodáskorú gyermekekhez.
Szinte „lehozták a gyermekeinknek a csillagokat az égről”! Ez a planetáriumi látogatás volt a napunk fénypontja. Az ovisok ujjongtak, sikítottak, hangosan adták az előadó tudtára azt, hogy milyen csodás módon szemléltették az égitestek mozgását, mutatták be űrszondák által készített színes közelképeket. A planetáriumi vetítőgéppel bemutatták az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről megfigyelhető csillagos eget. A Föld forgását szimulálva olyat is játszhattunk, mintha fölgyorsítanánk az időt. Sőt azt is, mintha űrhajóban lennénk. 
Az előadás végén még egy igazi rakétakilövést is bemutattak és a kilövés végén felhívták a gyerekek figyelmét arra, hogy ezt otthon nem szabad kipróbálni! 
 
„Hali, hali, halihó,
Kirándulni nagyon jó!”
 
 
 
Kiállítás
Épület