Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

 „A korai gyermekkor igen fontos a gyermek testi és szellemi fejlõdésének szempontjából. A hétéves korig terjedõ idõszak rendkívül „érzékeny” kora a gyermeknek.
A család az elsõ társadalmi környezet, amelyben a gyermek az elsõ benyomásokat nyeri, elsõ érzéseit, gondolatait átéli. A gyermek ebben a korban kezdi megérteni, mi a jó, és mi a rossz. A családban az anya gyakorolja a legnagyobb nevelõi hatást. Szeretetével és gyöngédségével neveli gyermekét.
A 2-3 éves gyermeknek már bizonyos fokig el kell szakadnia anyjától. Ekkor kezd önállóvá válni.
Személyisége harmonikus kialakulásának az a feltétele, hogy kép alakuljon ki benne az õt körülvevõ világról. Mindebben hatalmas segítõtársai a gyermeknek a játék és a mese, valamint a kettõnek az összekapcsolása: a báb.” (Domány Mária: A bábjáték varázsa)

 Ezért is olyan fontos –és nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire!!!!-, hogy meséljünk gyermekünknek. Meséljünk fejből, olvassunk könyvből, találjunk ki történeteket! Mindegy, csak MI meséljünk. Mi, szülők. Legalább naponta egyszer, mondjuk az esti lefekvés előtt, televízió helyett.
Sokan panaszkodnak arra, hogy nem akar este elaludni a gyerek, vagy későn alszik el. Próbálják ki egy hónapig, hogy az esti fürdés után a fürdőszobából kijőve már csak a kislámpa világít, és csendesen beszélnek. Nem szól a TV, nincs rohangálás, játék, csak esti puszi a család tagjainak. A TV meséi helyett csendesen olvassanak fel egy (csak egy!!!) mesét. És ne féljünk ugyanazt a mesét ismételni napokig! Ez nagyon fontos. Ha ezeket a tanácsokat követik, következetesen betartják és betartatják a család minden tagjával, egy hónap múlva csodát fognak tapasztalni.
És ez a csoda nem jár magában. Ha a gyerek nem kapja meg mindig a képet a meséhez, kénytelen lesz kitalálni hozzá. Ezzel fejlődik a képzelete. Ez is más és más folyamatokat indít meg a gyermekben. És ez a folyamatlánc újabb csodákat művel. Így lesz gyermekünknek könnyebb a későbbiekben megérteni a hallott szöveget, megtanulni olvasni, megoldani feladatokat és problémahelyzeteket. Könnyebben boldogul majd.

 És hát a báb…Segítségével könnyebben meséli el a gyermek búját-baját, sikeresebben dolgozza fel élményeit,  kudarcait, mögé bújva legyőzi bátortalanságát, csökkenti a benne lévő feszültséget.

„A mûvészileg értékes mese és bábmese felbecsülhetetlen pedagógiai értéke az, hogy szemben azzal a „jó”-val, amit a felnõttek parancsként követelnek, a jót egyben kívánatossá, vonzóvá is teszi.
A jó bábjáték fejleszti a gyermek képzeletét, erõsíti a megosztott figyelem tartósságát, az emlékezetet, a gondolkodási folyamatokat. Fejlesztõ hatással van a beszédkészségre, erõsíti a szeretetet, a nyíltságot, a bátorságot. Fejleszti az érzelemvilágot, az erkölcsi, esztétikai érzéket” (ua)

bábszínház

 Október 7-én egy rendkívül színvonalas bábszínházi produkción vehettünk részt a Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár jóvoltából.
 Az Álomzug Társulás  Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című interaktív előadását nézhettük meg az óvodás gyerekekkel úgy, hogy átélhettük a különféle érzelmeket, segíthettünk megoldani a mesében felmerülő problémákat, részesei voltunk a CSODÁnak és megnyugodhattunk a mese boldog befejezésében.
Mindezt oly módon, hogy az elénk táruló képi- és színvilág maradandó esztétikai élményt nyújtott, gyönyörködtetett. A bábjátékot élő, az előadáson született muzsika kísérte figyelve a gyerekek rezdüléseit. Az előadók jó érzékkel, finom humorral fűszerezték a mesét.

mosolygó alma

A Művelődési központ dolgozói az előadás végeztével  fényesre tisztított almákat kínáltak a gyerekeknek. A gyönyörűen „tálalt” gyümölcsök  kívánatosan mosolyogtak ránk. Az előadáshoz méltóan a vendéglátás is esztétikai élményt nyújtott.
Köszönetemet fejezem ki az óvodások és kollégáim nevében mindenkinek, aki ehhez a többszörös élményhez hozzájuttatott bennünket!

Kovács Kriszta
óvodapedagógus
 

Címkék