Továbbképzés a kiskunlacházi óvodában

2010. október 25-én nevelőtestületünk a kooperatív-technikákkal ismerkedhetett meg egy továbbképzés keretében, Kautzky Lászlóné óvodavezető színvonalas előadásában. A téma nevelőtestületünk több tagja előtt nem volt teljesen ismeretlen, mivel óvodánk éppen az előző nevelési évben vett részt a TÁMOP 3.1.4  pályázat megvalósításában, melynek során különböző továbbképzéseken vehettünk részt.
A kompetencia alapú óvodai nevelési programot be is integráltuk saját Helyi Nevelési Programunkba . A továbbképzéseken a kompetencia alapú óvodai nevelés módszertanához több ponton kapcsolódott a kooperatív-technikák módszere. Magam is több alkalommal vehettem részt ezzel kapcsolatos előadásokon,de eddig többnyire iskolás gyermekekkel alkalmazható módszerként ismerhettem meg a kooperatív-technikákat. Kautczky Lászlóné előadásában viszont az óvodás gyermekek életkori sajátosságait és az óvoda intézményének jellemzőit előtérbe helyező kidolgozásról hallhattunk , mely olyan megvilágításba helyezte a kooperatív-technikák módszerét amely az óvodapedagógusok számára is hasznos, értékes és megvalósítható.
Előadónk nagyon sok gyakorlati, tapasztalati példával, kollégái által alkalmazott módszerrel, ezek megvalósításának lehetőségeivel ismertetett meg bennünket .Az elméleti ismeretek átadása után arra ösztönzött bennünket, hogy néhány technikát, „játékot” mi magunk is próbáljunk ki. Így tehát JÁTSZOTTUNK!
Minden óvónő tudja, hogy az óvodás gyermek legfejlesztőbb tevékenysége a játék, és ezért az óvodai élet mindennapjaiban kiemelkedő szerepe van a játékos tevékenységeknek, a játékba ágyazott ismeretszerzésnek, képességfejlesztésnek, a játékba integrált tanulásnak. Ehhez az óvodapedagógus részéről folyamatos nyitottságra, megújulásra, kreativitásra van szükség. Ezért gondolom úgy, hogy az elméleti ismereteknél még többet jelentett számunkra az, hogy gyakorlatban is kipróbálhattunk jónéhány fejlesztő játékot, melyek segítségével fejleszthetjük a gyermekek különböző képességeit ( figyelem-koncentráció,reagálóképesség, gondolkodás, emlékezet, szocializációs képességek pl. együttműködés…).
Előadónk személyiségének köszönhetően igazán vidám, felszabadult hangulat alakult ki, amiért külön köszönet jár. Ez a délelőtt egyike volt azon ritka alkalmaknak, amikor a nevelőtestületünk tagjai együtt játszhattak, nevethettek, egymást kicsit más oldalról is megismerhették, csapatként együttműködhettek. Ez felért egy csapatépítő tréninggel is , amit a továbbképzés pozitív hozadékaként örömmel fogadtunk. Az érdekes fejlesztő játékok, technikák sorából azt hiszem valamennyien találtunk olyanokat, melyeket be fogunk csempészni saját kis óvodai csoportunk életébe, ezzel is színesítve óvodai mindennapjainkat és a gyermekek fejlesztésének lehetőségeit.

Magam és a Kiskunlacháza-Áporka Óvodai Társulás nevelőtestülete nevében ezúton is köszönöm ezt a délelőttöt, a színvonalas előadást és a vidám perceket  Kautzky Lászlónénak!

Horákné Vida Krisztina

           óvónő