Néhány gondolat az óvodai felvételről

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a gyermekek közösségbe szoktatása, és felkészítése a majdani iskolakezdésre. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie.

Első körben ezek a gyermekek kerülnek felvételre, akik betöltik augusztus 31-ig a 3. életévüket és kiskunlacházi állandó lakosok, lakcímkártyával és minden egyéb fontos dokumentummal rendelkeznek.

Ha minden 3. életévét betöltött gyermeknek biztosítunk férőhelyet,  és még óvodánk rendelkezik szabad férőhellyel (maximális csoportlétszám létszám 25 fő)  akkor a szeptember 1. - december 31-ig illetve február 29.-ig született gyermekek jelentkezését is pozitívan tudjuk elbírálni. Természetesen a szülők munkába állását tudjuk így segíteni, de a gyermek közösségbe kerülésénél elengedhetetlen szempont kell, hogy legyen, az óvodára való érettség, hogy jól tudja magát érezni a gyermekközösségbe.

Óvodánkban épületenként 1 óvodai csoportba kerülnek felvételre gyermekek. Összesen három óvodai csoporttal indítjuk a 2021/2022-es nevelési évünket.

Óvodánk a köznevelési törvényben előírtaknak megfelelően végezte és végzi a gyermekek csoportba sorolását.

A gyermekek csoportba sorolásáról az intézményvezetője dönt, a csoportba sorolás szempontjai:

  • Körzethatárok (A kötelező felvételt biztosító óvodák listája és a körzethatárok elérhetők az OH honlapján)
  • Maximális csoportlétszám figyelembevétele (Fenntartói engedéllyel a maximális óvodai létszám 20%-kal felemelhető)
  • Testvérek egy épületbe kerüljenek
  • Kisfiú és kislány arány
  • HH és HHH gyermekek aránya
  • SNI és BTMN gyermekek aránya
  • Életkorok figyelembevétele
  • Vezető helyetteseimmel való konzultáció, épületenkénti egyeztetés
  • Óvodapedagógusokkal való vezetői konzultáció

Az óvodakezdés halasztását május 25-éig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól.


A bölcsődék legkésőbb 2021. április 15-éig jelzik az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek – a jogszabályban meghatározott esetben – további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Ekkor nincs szükség óvodai beiratkozásra, de javasolt, hogy a szülők feltétlenül egyeztessenek a bölcsődével. Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.


Ha a gyermek óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan, vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.

A beiratkozó szülők türelmét kérem az óvodába felvételt nyert gyermekek tájékoztatásáról. Minden óvodába jelentkező gyermek szülei óvodai határozat formájában kapnak majd tájékoztatást. Mivel többféleképpen lehetett beiratkozni óvodánkba, ezért hosszabb időt vesz igénybe a felvételre jelentkezők beazonosítása, az adatok egyeztetése.

Az óvodai felvételről szóló határozatot a jelentkezési lapon megadott lakcímre postázzuk, illetve a megadott e-mail címre továbbítjuk.

Tisztelettel kérem az érintett szülők türelmét a gyermekek felvételével  kapcsolatban. Ha minden fontos adat melyre szükségünk van a rendelkezésünkre áll, csak akkor kezdhetjük meg a gyermekek csoportba sorolását. Minden fontos adatot különböző módon kell leegyeztetnünk partnereinkkel. Ha minden adat a rendelkezésünkre áll, akkor készítjük el és küldjük a felvételi határozatokat.

Megértésüket köszönöm!

Orosné Dávid Ildikó intézményvezető

 

Kép
Megosztás