DOBÓ SÁNDOR ÓVODA (székhely és telephely óvoda)

DOBÓ SÁNDOR ÓVODA

Székhely óvoda: 2340 Kiskunlacháza, Vörösmarty u. 3.

Telefon/fax: 06 24 430 027

Mobil: 06 20 569 70 31

E-mail: buzaviraga [at] lachaziovi.hu

 

BÚZAVIRÁG ÓVODA

Telephely óvoda: 2340 Kiskunlacháza Vörösmarty u. 6/a.

Mobil: 06 20 569 70 32

E-mail: buzaviragb [at] lachaziovi.hu

Csoportok száma: 4 -4 csoport

Intézményvezető: Orosné Dávid Ildikó

Vezető helyettesek: Bodnárné Fekete Éva és Megyeriné Grózinger Rózsa

Óvodánk Kiskunlacháza központjában, városunk szívében fekszik. Bár egy intézmény, de két különálló épület, az utca két oldalán.
Az épületeken hosszú folyosó fut végig, melynek napos oldalán helyezkednek el a csoportszobák, s a szemben lévőn a mosdók, szertár, konyha s egyéb kiszolgáló helyiségek. Ezen kívül egyik épületben van egy csoportszoba nagyságú tornaszoba, az alapvető tornaszerekkel felszerelve, egy kisebb foglalkoztató helyiség, s irodák.
Az összkomfortos épületekbe 4-4 otthonos csoportszobába, szeretettel várjuk a hozzánk jelentkező 3-6 éves korú gyermekeket. Az épületek nagysága, elrendezése adott, ezért az ebből adódó problémákat (keskeny folyosó, 2 csoportonként 1-1 mosdó) a napirendek összehangolt szervezésével igyekszünk kiküszöbölni, minimálisra csökkenteni.
A 8 csoportba járó gyermekek óvó-védő, szociális, nevelő, személyiségfejlesztő tevékenységét 24 felnőtt összehangolt, odaadó munkája biztosítja. Óvodapedagógusaink tudják, hogy óvodáskorban a leghatásosabb nevelő erő a példamutatás. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit és hogyan mond, miként viselkedik, milyen értékeket preferál. Óvodapedagógusainkra jellemző az önképzés a szaktudás megújítására törekvés.
A dajkákat a pedagógiai munka közvetlen segítőinek tekintjük. Éppúgy, mint az óvodapedagógus hatást gyakorol a gyerekekre, ezért ugyanolyan attitűdöt képviselnek. Dajkáink szakképzettek.

Nyílt napÓvodánk az alapvető tárgyi feltételekkel rendelkezik, de folyamatos pótlásra, bővítésre, felújításra mindig szükség van. Ehhez óvodánk költségvetéséből, szülői adományokból, alapítványi pénzből, pályázatokon nyert összegből sikerül megfelelő anyagi és tárgyi eszközöket biztosítanunk és kiegészítenünk. Az óvodai csoportok indításakor figyelembe vesszük a gyerekek személyiségét a gyerekközösségek szociális összetételét. Fontosnak tatjuk, hogy lehetőleg ugyanaz a két óvodapedagógus nevelje a gyermekeket az óvodáskor végéig. Arra törekszünk, hogy gyermekeink biztonságban, otthonosan érezzék magukat, ennek alapfeltétele, az óvodai életben a JÁTÉKÉ legyen a kiemelt szerep. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek megtanuljanak kapcsolatokat teremteni, egymást elfogadni, megérteni, segíteni. Tanulják meg konfliktusaikat kezelni, kerüljék a durvaságot, erőszakosságot. Évek hosszú során hagyománnyá vált, hogy a gyerekekhez érzelmileg közelálló jeles napokat közösen ünnepeljük meg (szüret, mikulás, karácsony, farsang, húsvét, gyereknap, születés- és névnapok, stb.) Óvodánknak hagyományosan jól kialakult kapcsolata van a község intézményeivel - Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Művelődési Központ, GYEJÓ, gyermekorvos, védőnők, Központi Konyha - . Büszkék vagyunk arra, hogy óvodásaink a beszoktatási idő elteltével mosolygósan, jókedvűen érkeznek reggelente, szinte második otthonuknak tekintve az óvodát.
Évek múltával is örömmel járnak vissza hozzánk, sőt szülőként azt mondják: "én is idejártam, a gyerekemet is ide íratom".
Alapelvünk: Szeretetteljes, biztonságérzetet adó, érzelemgazdag óvoda megteremtése, ahol a gyermekközpontúság úgy jelenik meg, hogy tartást, önállóságot, boldogságot ad a gyermeknek.

"Tisztellek Téged, fontos vagy nekem, csakis Rád figyelek és segítek Neked, ha szükséged van a segítségemre."