Óvodai beiratkozás a 2022/2023-as nevelési évre

HIRDETMÉNY

a 2022/2023. óvodai nevelési évre történő óvodai beiratkozás tárgyában

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012.(VIII. 31.) EMMI rendelet (továbbiakban: Rendelet) 20. § (1) és (1a) bekezdései alapján Kiskunlacháza Város Önkormányzata az alábbi HIRDETMÉNYT teszi közzé a 2022. áprilisi óvodai beiratkozások idejéről és az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 8. § (2) bekezdése alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési évkezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A szülő - tárgyév május 25. napjáig írásban benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti az Nkt. végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendeletben kijelölt lakóhely szerinti illetékes szerv, Pest Megyei Kormányhivatal Ráckevei Járási Hivatal Kormányablak Osztály (továbbiakban: Kormányhivatal) felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.

Az Oktatási Hivatal adatbázisa alapján a Kormányhivatal követi nyomon a 3. életévét betöltött gyermekek óvodakezdését is.

A napi négy órában óvodai foglalkozásra kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt (Rendelet 20. § (2) bekezdés). Az erre vonatkozó űrlap elérhető a www.oktatas.hu weboldalon. A szülő köteles értesíteni a tényről az állandó lakóhelye/tartózkodási helye szerinti körzetes óvoda/tagóvoda vezetőjét.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény XXXI. Fejezet 201. alcím 247. § (1) bekezdése a) pontja értelmében az a szülő/gondviselő, aki gyermekét kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el.

Felvételi eljárás rendje:

A szükséges dokumentumok a Rendelet 20. § (3) bekezdése értelmében:

· a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány, TAJ kártya, anyakönyvi kivonat,

· a szülő/gondviselő személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány, valamint

· a gyermek és a szülő/gondviselő lakcímet igazoló hatósági igazolványa.

 

Értesítem a szülőt/gondviselőt, hogy

2022. április 25-29. között

személyesen lesz lehetősége mindenkinek beíratni gyermekét az óvodába.

A szükséges dokumentumokat a beiratkozáskor kell bemutatni!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a beiratkozásra megjelölt időszak - 2022. április 29. - után beérkező jelentkezések a beérkezett kérelmek elbírálása után kerülnek feldolgozásra a fennmaradó szabad férőhelyek függvényében.

A jelenleg bölcsődében elhelyezett gyermekekre vonatkozó óvodai felvételi igényt is be kell jelenteni.

A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket a Szakértői Bizottság által kijelölt óvoda veszi fel a szülő/gondviselő jelentkezése alapján.

Kiskunlacháza Város Önkormányzata által fenntartott óvoda felvételi körzetének jegyzéke a https://kir.hu/korzet linken érhető el.

Az óvodai beiratkozással kapcsolatban további tájékoztatás kérhető:

Orosné Dávid Ildikó intézményvezető ovodavezeto [at] lachaziovi.hu () e-mail címen, vagy a +36 20 422 98 81-es telefonszámon

A DOBÓ SÁNDOR ÓVODA a gyermek felvételéről szóló döntését 2022. június 3-ig teszi közzé, illetve értesíti a szülőt/gondviselőt az általa megadott elérhetőségek egyikén.

Az óvoda döntése ellen a szülő a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított 15 napon belül eljárást megindító kérelmet nyújthat be az intézményvezetőnél (Nkt. 37.§). A 2022/2023. nevelési évre felvételt nyert gyermekek fogadása a 2022. szeptember 5. napjától folyamatosan történik. Ezen a napon kerülnek, átvételre/felvételre az eddig bölcsődében elhelyezett és óvodába felvett gyermekek is.

Az első szülői értekezletek időpontjai:

Székhely óvodában (2340 Kiskunlacháza Vörösmarty u. 3.): 2022.08.24. szerda 17 óra

Telephely óvodában (2340 Kiskunlacháza Gárdonyi út 1.): 2022.08.25. csütörtök 17 óra

Tagóvodában (2340 Kiskunlacháza Dózsa György u. 260.) 2022.08.25. csütörtök 18 óra

Kiskunlacháza, 2022. március 11.

Dr. Répás József

Polgármester

Kép
Megosztás
Hír galéria