Őszi élet az óvodánkban

Ebben a nevelési évben kiemelt program: a környezet tevékeny megismertetése és megszerettetése, megóvása.

A szűkebb környezetünkben az óvoda körüli utcákban sétálva az őszi természet kincseit gyűjtöttük. Színes faleveleket, terméseket, gesztenyét, diót, mogyorót, egy-egy szép csigaházat,  dísztököt, kukoricát, napraforgót, stb. A csoportszoba természet sarkában rendezgettük, csoportosítottuk, számlálgattuk a gyűjteményt. Számos játéklehetőségre adott alkalmat, őszi kincsekből barkácsolt bábok, népi játékok készültek. A diókat feltörtük, belével gyümölcssalátát ízesítettünk, héjából cirpegőt csináltunk. Máskor gesztenye emberkéket barkácsoltunk, préselt falevél képpel díszítettük csoportszobánk falát.

Egy alkalommal, lovas kocsival kirándultunk a „Csokigyár”-ba Lengyelné Jucika néni meghívására. Nagy szeretettel és kedvességgel mutatta meg a gyerekeknek hogyan készül a konyakmeggy. Minden gyerek dolgozhatott is egy keveset a meggymártogatásnál, illetve az aranypapírba való csomagolásnál. A megérdemelt jó munka után kapott a Halacska csoport egy nagydoboz csokoládét Jucika nénitől (természetesen konyak és meggy nélkül). Két hónapig mindennap abból csemegézhettek a gyerekek. Hazafelé megnéztünk egy baromfiudvart, ahol csirkéket és kecskéket etettünk. Az ismert mondókával hívogattuk őket: Hívjad a , hívjad a … A szelídebb tyúkokat sikerült  megsimogatni, belestünk az ólba is, ahol tojásokat is láttunk a szalmában. A halastavacska látványára nagy izgalomba jöttek a gyerekek. Nézték a különböző színű és formájú halakat, megszámolták a tavirózsákat, figyelték hol van a több és hol a kevesebb hal. Sajnos, ahogy ilyenkor lenni szokott az idő gyorsan elrepült, hazakocsikáztunk. Ennek az élmény dús napnak az emlékeiből, felidézéséből hetekig barkácsoltuk a látottakat: dobozokból, színezett-kivágott papírbábokkal elkészítettük a magunk baromfiudvarát tyúkokkal, kecskékkel etetőkkel, halastóval, tavirózsákkal. Nagyon vigyáznak rá, örömmel játszanak vele. Gyakran énekeljük nekik az Én elmentem a vásárra… kezdetű éneket.

Az őszi életet az udvaron is igyekeztünk színesebbé tenni. Mihály napon az „A” épületben gyümölcs szüretet játszottunk. A különféle gyümölcsökre cérnát kötöttünk, majd az óvó nénik felakasztgatták azokat a bokrokra, fákra, kerítésre. Az előkertet is kidíszítettük krepp papírszalagokkal, boszorkány létrákkal, így egy kicsit nehezebb volt a gyümölcsöket is megtalálni. Majd minden csoport részvételével alakítottunk egy hatalmas kört és a Lipem-lopom a szőlőt… című dal éneklése közben a gyerekek összegyűjtötték „leszüretelték a termést”. Aki észrevett egy gyümölcsöt, odaszaladt, letépte és betette a kör közepén álló kosárba. Amikor elfogytak a gyümölcsök „Tele a kiskosár” csatakiáltással kezdődött a „szüreti bál” Ildikó néni vezetésével. Táncházas dalokkal, táncokkal köszöntöttük a napfényes Őszt. Végezetül egy egész udvaron át tekergő kígyóval (,aki rétes akart lenni) zártuk a délelőtti programot.

Itt szeretnénk megköszönni néhány segítséget és ingyenes felajánlást:

Lengyelné Jucikának az üzemlátogatást, Lipót Jani bácsinak, hogy kölcsönözte a lovas kocsit, Gránicz Pali bácsinak , hogy  lovaival megkocsikáztatott bennünket. A szülők türelmét, akik már az óvoda előtt vártak bennünket.

Mindnyájan hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek élményekkel gazdagodjanak, tevékenyen ismerhessék meg környezetüket, ezáltal bővülhet szerepjátékuk, fejlődhet személyiségük.

A kiskunlacházi DIEGO Áruház ingyen felajánlott a Halacska csoportnak egy új szőnyeget a csoportszobába. Köszönjük a gyermekek, és Szüleik nevében is.

 

Major Tiborné
Horváthné Végh Julianna 

 

Épület