A víz világnapja 2015.

Fontosnak tartjuk a környezeti nevelést is, így a természet megismerését, tiszteletét, a környezetvédelmi magatartásformák elsajátítását. A Földünkhöz kapcsolódó minden nevezetes napról megemlékezünk óvodánkban, így került a VÍZ témakör a középpontba.

2015. március 23-án reggel a Búzavirág Óvoda „A” épülete útnak indult a lacházi Duna partra.

A nevelőtestület a víz-projekt köré építette az elmúlt 2 hetet, így a Dunaparti látogatás remek lezárása volt a víz témakörnek.

A gyerekek és a dolgozók is ezen a napon kék pólóban jelentek meg az óvodában, ezzel is felhívva a figyelmet a világnap jelentőségére. Az óvoda apraja-nagyja távcsövet, nagyítót hozott magával, így alaposan meg tudták figyelni a vízi élővilágot, találkoztunk hattyúkkal, vadkacsákkal.

Az elmúlt 2 hétben minden csoportban a víz köré épült a nevelési tervünk. A vizeink és a vízi élővilág védelme, a víz fontossága életünkben, felhasználása, a víz körforgása, tengerek élővilága, buborékot fújtunk szappanos vízzel, valamint kísérletekkel tettük színesebbé a projektet. Fontosnak tartjuk, hogy tapasztalatokat szerezzenek az óvodás korú gyerekek, hisz ilyenkor a legfogékonyabbak, célunk a látogatással az élmények szerzése és a projekt lezárása volt. A Duna parton megfigyeltük az élőlényeket, a vízi növényeket és sajnos a környezet szennyezést is láthattuk.

A Duna parti séta után, a gyerekek „bogarásztak”megfigyeltük a tavasz közeledtét. Távcsővel figyeltük a vízi madarakat, hallgattuk az énekes madarak hangját, „vizes” mozgásos játékokat játszottunk.

Az óvoda épületén belül is napi szinten figyelünk a víz használatára, a csapot nem hagyjuk nyitva feleslegesen, felhívtuk a gyerekek figyelmét az ivóvíz hiányára Földünkön! A jövő nemzedéke nevelkedik óvodáinkban, így fontosnak tartjuk,hogy óvják a vizeinket,és a természetet.

 

„Víz! Se ízed nincs, se színed,se zamatod, nem lehet meghatározni téged,megízlelnek anélkül,hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben,, maga az ÉLET vagy!”

 

Képek a galériában.

 

Krepsz Tímea
Óvodapedagógus
Búzavirág Tagóvoda „A” épület

CSICSERGŐ csoport

 

Víz világnapja 2015