Madárgyűrűzés Ócsán

2016. április 13-án szerdán Ócsára madárgyűrűzésre kirándult a Búzavirág Tagóvoda „B” épület Maci csoportja és az „A” épület Csicsergő csoportja.

Reggel a hátizsákokból megreggeliztünk, és autóbusszal útnak indultunk. Megérkezésünk után megismerkedtünk a Madárvárta Egyesület munkatársaival, majd kettévált a két csoport és a tanösvényeket végigjárva, a madárhálóból óvatosan összegyűjtöttük a madarakat. A madárgyűrűzés során megismerkedtünk a madarak nevével (pl.: füzike, barát poszáta, zöldike), láthattuk, ahogy megmérik a súlyukat, szárnyhosszukat, és lábukra helyezik a gyűrűt. Láttunk költöző madarakat, vízi madarakat, ragadozó madarakat, meghallgattuk a hangjukat, megnézhettük a mesterséges odúban a cinege fészkét, tojásait. A gyerekeknek leginkább a tengelice külleme és érdekes neve tetszett, Olivér bácsi megmutatta, hogyan kell fogni a két ujjunk között, és óvatosan simogatni a feketerigót.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, a gyűrűzés után szabad játék következett, majd elfogyasztottuk az otthonról hozott elemózsiát. Délután fáradtan, de élményekkel gazdagon indultunk haza.

Fontosnak tartjuk az ilyen kirándulásokat, hiszen azt szeretnénk, ha a gyermekeink már óvodás kortól a természeti környezetükkel harmonikus kapcsolatot alakítanának ki, a természet értékeinek óvásához kapcsolódó szabályokat megismernék, hogy aktív részesévé váljanak a természet

megóvásának.